• Maak uw keuze

Crowdfunding Maquette Motte-burcht

Crowdfunding Maquette Motte-burcht

Brabants landschap wil samen met Stichting Myllesheem en Kasteel Tongelaar een maquette realiseren die Tongelaar laat zien in de tijd van de Noormannen ... Een spannende tijd met dreigende invasie!

Dit kan niet zonder uw hulp!
Met uw donatie draagt u bij aan de realisatie van een maquette, compleet met landschap, dieren, boerderijen en gevaarlijke Noormannen, verschanst in de bossen. De actie loopt van 12 maart t/m 18 april. Doneer eenmalig een bedrag op voordekunst en draag direct uw steentje bij. 

Dreiging van de mannen uit het Noorden …
Tijdens een opgraving in 1964 zijn bij Kasteel Tongelaar, in de wei ‘het Mot’ funderingen gevonden van een versterkt huis. Al in de negende eeuw lag in de uitgestrekte, rivierrijke bossen van Tongelaar een versterkte motte-burcht. Deze burcht was gemaakt van hout, op een hoge aarden heuvel, gebouwd om dekking te zoeken tegen de Noormannen.

Vlak na de dood van Karel de Grote begon de invasie van de Noormannen met rooftochten door de Maasstreek als gevolg.  Dit duurde twee eeuwen lang, ook wel de ‘IJzeren Eeuwen’ genoemd (800-1000).

Natuurlijke verhoging te midden van moeras
Een ‘motte’ kun je het best omschrijven als een vluchtburcht. Per definitie lag het binnen het bereik van een grote rivier op een natuurlijke verhoging, te midden van moeras. Je moet bedenken dat de Maas, die hier hemelsbreed circa 5 kilometer vandaan ligt, in die tijd een ‘vlechtende rivier’ was, dat wil zeggen met meerdere lopen die continue van ligging veranderden.

Volg alle ontwikkelingen via Facebook of onze websites en blijf op de hoogte.@BrabantsLandschap en @kasteeltongelaarmill

www.brabantslandschap.nl en www.kasteeltongelaar.nl

 

Geschreven op: 30/11

Contact

Tongelaar 12, 5451 HS Mill

Tel: 06 - 46 07 00 01
E-mail: info@smaakmakersmill.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten!

Nieuws