• Maak uw keuze

Wandelen & Fietsen

Omgeving & activiteiten
Tongelaar ligt in een enorm wandel- en fietsgebied. Het barst hier in het Land van Cuijk van de natuur en de mooie routes. In de nabije omgeving vind je het pittoreske Grave met zijn middeleeuwse straatjes en het gezellige Uden met haar winkels en restaurantjes. Eindhoven, Nijmegen en Den Bosch liggen op 30 minuten rijden. Zwemmen kan bij natuurgebied de Kuilen op steenworp afstand of de Kraaijenbergse Plassen (10 minuten rijden). Het is mogelijk om fietsen te huren en kano's. Via Tongelaar kano je zo door de Verborgen Raamvallei. 

In de toren zijn (gratis) wandel- en fietskaarten te krijgen en is een info-punt van Brabants Landschap. We organiseren op verzoek wandelexcursies met een vogelaar, boswachter of IVN. Kasteel Tongelaar is normaal gesproken elke woensdag en zondag open voor bezoek.

Wandelroutes:

Rode en blauwe route Landgoed Tongelaar

Blauwe (3,5km) en rode (5,2km) route van Brabants Landschap, starten bij de grote parkeerplaats van Kasteel Tongelaar.
Klik hier om de wandelroutes te bekijken

Nieuw: XL wandelroute van 12 km "Tongelaar - de Kuilen"

Deze prachtige route van onze natuurvrijwilligers gaat langs de mooiste plekjes van Landgoed Tongelaar, de Maurik, natuurgebied de Kuilen en de Gagel. Je wandelt langs eeuwenoude boerderijen, kapelletjes en door natuurgebieden van Brabants Landschap en Natuurmonumenten. De route is evt. ook te fietsen; hou dan wel rekening met onverharde paden. De route is ongeveer 2,5 uur wandelen en begint en eindigt bij het kasteel. Print of download de route hier.

XL_wandelkaart_tongelaar-kuilen

Wandel app Vossenstreken

Een wandel-app voor het hele gezin vol toffe opdrachten en natuurweetjes. Vossenstreken is geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar met speciale routes in Noord-Brabant en de Kempen. De gemiddelde lengte van een route is 3 km. Vossenstreken is gratis te downloaden. Dat moet je wel van te voren thuis doen, omdat er op het kasteel geen wifi is. Tijdens het wandelen heb je geen internet nodig. Download de Vossenstreken-app hier.

vossenstreken wandel app

Het Ganzenpad

2,7 km wandelen met kinderen langs de mooiste plekjes van Landgoed Tongelaar. De kikkerpoel, het reëenbosje, de dassenburcht, een vossenhol; je komt ze allemaal tegen op Het Ganzenpad. Wandelroutekaarten zijn verkrijgbaar in het infopunt in het kasteel. Op de achterzijde van de routekaart staan bijzondere vogels om te spotten. De vraag is of je de namen van deze vogels kent. De juiste antwoorden van deze opdracht zie je onder de routekaart.

Ganzenpad_wandelkaart_brabants_landschap

oplossing ganzenpad

Geo-caching Tongelaar

5 km. lange wandeltocht over het landgoed, met foto's en codes om te kraken. Klik hier om de speurtocht uit te draaien. Het kan zijn dat je je eerst moet aanmelden bij geocaching.com voordat je deze kan zien.

Fietsroutes

Tongelaars knooppunten-fietskaartje.

Bepaal zelf je route met dit fijne knooppuntenkaartje.

fietsroute_tongelaar_LandVanCuijk

Nieuw: Natuurfotografie-route

Natuurfotograaf Geert Giesbers maakte deze route van 12 km. met mooie tussenstops voor je camera door het achterland van Tongelaar. De route van 12 km. is eventueel ook te fietsen maar heeft veel zandpaden waar je af moet stappen om te voet verder te gaan. Deze route door het Raamdal komt langs de Maurik, Russendaal en het Langven. Bekijk de hele route hier.

Fietsroute Beerse Maasroute

De Beerse Maasroute is 38 km en loopt o.a. door Cuijk en Grave
Klik hier om de fietsroute te bekijken en printen >>

t Broek en Raamvallei route (34,8 km)

Kasteel Tongelaar ligt aan de 't Broek en Raamvallei route tussen knooppunt 20 ( Richting knooppunt 11 volgen, komt langs Kasteel Tongelaar ) en knooppunt 21.

Millse kerkdorpen fietsroute

Mooie fietsroute van 39 km door Mill en alle kerkdorpen (Langenboom - Sint Hubert - Wilbertoord) Start - Finish bij Kasteel Tongelaar. Klik hier om de fietsroute te bekijken en printen >> Millse kerkdorpen fietsroute

Pareltjes op Platteland Fietsroute

Deze flinke route van VisitBrabant (88 km.) gaat langs de allermooiste plekjes die het Verrassende Platteland van Cuijk te bieden heeft. De route heeft Kasteel Tongelaar als start- en eindpunt en is erg geschikt om in 2 dagen te fietsen. De leukste 10 overnachtingsadresjes staan ook op de site vermeld. Bekijk de hele route en fietskaart hier.

Autospeurtocht 'De Geheimen van het Land van Cuijk'

Deze autospeurtocht gaat langs historische plekken en religieus erfgoed. Maar ook door natuur- en waterrijke omgevingen, zoals De Kraaijenbergse Plassen en UNESCO-gebied de Maasheggen. Onderweg vind je picknickplaatsen en plekken voor de kinderen om te spelen. Meer info op autospeurtocht.nl

tom_marieke_underneaththeappletree

Contact

Tongelaar 12, 5451 HS Mill

Tel: 06 - 46 07 00 01
E-mail: info@smaakmakersmill.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten!

Nieuws