• Maak uw keuze

Rondje Tongelaar
Wanneer? 28/04/2019

Wat? Rondje Tongelaar

Op pad met de natuurgids!

Iedere 4e zondag van de maand een gratis gidswandeling om 10.00 uur in combinatie met openstelling van het infopunt van 12.00 tot 16.00 uur door Brabants Landschap.
Het thema van 28 april: Hoe ziet de lente op Landgoed Tongelaar er uit.

Houtwallen, waterpoelen en weides
Tongelaar is een eeuwenoud landgoed met één van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Rondom deze burcht ligt een prachtig natuurgebied wat bestaat uit cultuurgronden waarop biologische landbouw bedreven wordt, weilanden, lanen met prachtige bomen en bermen waarin hele zeldzame planten te vinden zijn.Maar er zijn ook houtwallen, kleine bosjes, waterlopen en poelen; elk met hun eigen karakteristieke eigenschappen. De gids laat tijdens de wandeling zien hoe de lente zich op Tongelaar openbaart.

Zeldzame planten 
Na de winter komen de bomen weer volop in blad en zijn daardoor beter herkenbaar. In de gracht rond het kasteel staat het Groot Hoefblad waarvan de paars/rose bloemen duidelijk zichtbaar zijn. De Sleedoorn is inmiddels uitgebloeid maar kunnen we de bloesem van de Meidoorn al bewonderen? De fruitbomen staan volop in bloei en zijn klaar om bestoven te worden. De Gevlekte aronskelk staat als stinsenplant op het landgoed, de gids laat de planten zien en vertelt over de typische bloeiwijze en de bijzondere manier van bevruchten. Tijdens de wandeling van 2,5 km. zijn er ongetwijfeld nog meer natuurverschijnselen te bewonderen, dus laat je maar verrassen.   

Informatiepunt 
‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur en begint en eindigt bij kasteel Tongelaar waarin Brabants Landschap een informatiepunt heeft ingericht. Hier is nog meer informatie beschikbaar over het landgoed en de dieren die er leven. Ook zijn er wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Het informatiepunt is elke woensdag en zondag geopend en deze keer staat een gastvrouw/heer u graag te woord om uw vragen te beantwoorden.

Goei Leven Lunch
Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen met zuurdesembrood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 6,- (normaal € 7,75)

Start
Zondag 28 april 2019 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.
Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk 
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap circa 18.300 hectare bos, heide, vennen, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee bij de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpt u al mee om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Tongelaar, land van das en burcht

Op het landgoed Tongelaar wonen een 50 tal dassen. Das is het gemoedelijkste dier in Brabant. Maar je krijg ze moeilijk te zien overdag. De das is een dier van de schemer en nacht maar er zijn wel veel sporen te vinden. Dat zijn wissels (de vaste paden waarover de dassen lopen), mestputjes, graafsporen en haren in het prikkeldraad. Ook zijn er dassenburchten te zien. Op landgoed Tongelaar wordt met het beheer in grote mate rekening gehouden met dit dier. De landbouw is biologisch (geen gif) en het grasland wordt alleen bemest met ruige stalmest. Door dit beleid vinden de dassen heel veel regenwormen in de grond en dat is dan ook het lievelingskostje van de das. Verder kunnen de dassen zich ook te goed doen aan de gevallen appels uit de boomgaard en aan de bessen van de speciaal voor deze dieren aangeplante besdragende heesters Tijdens de wandeling vertellen de gidsen u niet alleen over de das maar ook over het kasteel, de invloed van het water en de geschiedenis van dit landgoed.

Contact

Tongelaar 12, 5451 HS Mill

Tel: 06 - 46 07 00 01
E-mail: info@smaakmakersmill.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten!

Nieuws