• Maak uw keuze

Rondje Tongelaar
Wanneer? 27/01/2019

Wat? Rondje Tongelaar

Op pad met de natuurgids!

Iedere 4e zondag van de maand een wandeling om 10.00 uur in combinatie met openstelling van het infopunt van 12.00 tot 16.00 uur.

Zondag 27 januari: Winter op Landgoed Tongelaar

Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis wandeling met een deskundige gids op Landgoed Tongelaar met een wisselend thema, dit keer Winter op Tongelaar. 
Tongelaar is een eeuwenoud landgoed met één van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. De gids vertelt over de geschiedenis van het landgoed. We laten ons onderweg verrassen door wat we tegen komen. De wandeling staat in het teken van de winter. De gids vertelt hoe de dieren en de planten op Tongelaar overwinteren.

Das, ree en bever
De das is al jaren een vaste bewoner op Tongelaar maar het is zeer onwaarschijnlijk dat we die overdag in levende lijve kunnen aanschouwen. Wat we wél kunnen zien zijn de sporen zoals wissels en graafsporen die ze achterlaten. Daar gaan we naar op zoek. Ook de bever heeft zich gevestigd op Tongelaar. Langs de Lage Raam zien we de zogenaamde glijbanen en de knaagsporen aan de bomen. Misschien treffen we ook nog een beverdam in een van de waterlopen aan! Reeën laten zich overdag wel eens zien en met een beetje geluk krijgen we die wel in beeld, vergeet je verrekijker dus niet. Deze kun je ook gebruiken om de vogels die op Tongelaar overwinteren beter te kunnen bekijken. De vele bomen en struiken op Tongelaar hebben hun bladeren verloren. Waarom zijn ze in de winter kaal? We proberen ze ook in deze toestand te herkennen.

Gratis gidswandeling
Tijdens de wandeling vertellen de gidsen u niet alleen over de das, vos, ree en talrijke bijzondere vogels maar ook over de geschiedenis van dit landgoed en haar kasteel. Start bij het kasteel om 10:00 uur. Aansluitend is het mogelijk het infopunt in het kasteel te bezoeken waar een gastheer- of gastvrouw klaar staat om vragen te beantwoorden.

Goei Leven Lunch
Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen met ingrediënten van boer Jaap, zuurdesembrood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 6,- (normaal € 7,75). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Reserveren is niet nodig.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill

Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!
Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill

Voor meer informatie: http://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/infocentra/informatiepunt-kasteel-tongelaar/

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk 

De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap circa 18.300 hectare bos, heide, vennen, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee bij de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpt u al mee om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Tongelaar, land van das en burcht


Op het landgoed Tongelaar wonen een 50 tal dassen. Das is het gemoedelijkste dier in Brabant. Maar je krijg ze moeilijk te zien overdag. De das is een dier van de schemer en nacht maar er zijn wel veel sporen te vinden. Dat zijn wissels (de vaste paden waarover de dassen lopen), mestputjes, graafsporen en haren in het prikkeldraad. Ook zijn er dassenburchten te zien. Op landgoed Tongelaar wordt met het beheer in grote mate rekening gehouden met dit dier. De landbouw is biologisch (geen gif) en het grasland wordt alleen bemest met ruige stalmest. Door dit beleid vinden de dassen heel veel regenwormen in de grond en dat is dan ook het lievelingskostje van de das. Verder kunnen de dassen zich ook te goed doen aan de gevallen appels uit de boomgaard en aan de bessen van de speciaal voor deze dieren aangeplante besdragende heesters Tijdens de wandeling vertellen de gidsen u niet alleen over de das maar ook over het kasteel, de invloed van het water en de geschiedenis van dit landgoed.

Contact

Tongelaar 12, 5451 HS Mill

Tel: 06 - 46 07 00 01
E-mail: info@smaakmakersmill.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten!

Nieuws