• Maak uw keuze

Rondje Tongelaar
Wanneer? 22/03/2020

Wat? Rondje Tongelaar

Op pad met de natuurgids!

Op pad met de natuurgids!
Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis wandeling met een deskundige natuurgids op Landgoed Tongelaar. Elke keer met een ander thema.

Informatiepunt 
‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur en begint en eindigt bij Kasteel Tongelaar waarin Brabants Landschap een informatiepunt heeft ingericht. Hier is nog meer informatie beschikbaar over het landgoed en de dieren die er leven. Ook zijn er wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Het informatiepunt is elke woensdag en zondag geopend. Een gastvrouw/heer staat je graag te woord om je vragen te beantwoorden.

Start
Zondag 22 maart 2020 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!
Parkeren: op de grote parkeerplaats voor de brug, van daar is het nog 8 minuten wandelen naar het kasteel.

Goei Leven Lunch
Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 6,- (normaal € 7,75). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Reserveren is niet nodig.

Voor meer informatie: http://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/infocentra/informatiepunt-kasteel-tongelaar/

Foto: Marga Nuijs

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk 
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap circa 18.300 hectare bos, heide, vennen, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee bij de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpt u al mee om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Tongelaar, land van das en burcht

Op het landgoed Tongelaar wonen een 50 tal dassen. Das is het gemoedelijkste dier in Brabant. Maar je krijg ze moeilijk te zien overdag. De das is een dier van de schemer en nacht maar er zijn wel veel sporen te vinden. Dat zijn wissels (de vaste paden waarover de dassen lopen), mestputjes, graafsporen en haren in het prikkeldraad. Ook zijn er dassenburchten te zien. Op landgoed Tongelaar wordt met het beheer in grote mate rekening gehouden met dit dier. De landbouw is biologisch (geen gif) en het grasland wordt alleen bemest met ruige stalmest. Door dit beleid vinden de dassen heel veel regenwormen in de grond en dat is dan ook het lievelingskostje van de das. Verder kunnen de dassen zich ook te goed doen aan de gevallen appels uit de boomgaard en aan de bessen van de speciaal voor deze dieren aangeplante besdragende heesters Tijdens de wandeling vertellen de gidsen u niet alleen over de das maar ook over het kasteel, de invloed van het water en de geschiedenis van dit landgoed.

Contact

Tongelaar 12, 5451 HS Mill

Tel: 06 - 46 07 00 01
E-mail: info@smaakmakersmill.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten!

Nieuws